Между 12 и 14 юли в местността Узана край Габрово ще се състои третото поредно издание на УзанаПолянаФест. Представители на бизнеса, творци, биопроизводители и съмишленици на екологино отговорното поведение ще се съберат в края на тази седмица на Узанската поляна близо до Габрово. Целта на фестивала, чиято тема тази година е ‘’Екологичната интелигентност’’, е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда. Стремежът на организаторите е да стимулират интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.

Част от фестивала е и концертната програма, в която участие ще вземат Рафи, Остава, Bom Bok Orchestra, Оратница. Програмата на УзанаПолянаФест 2013 е разделена на няколко панела:

-            В частта Техно ПАРК ще бъде представен модел на уличен стълб с LED осветително тяло и фотоволтаично захранване, както и тест-драйв на електрически превозни средства.

 

-            ЕКО Академията включва игра за корпоративна социална отговорност Homo responsabilis, полянна ЗОО-ЕКО–Академия – запознаване с живата природа около нас, лекции за отговорно поведение в природата, демонстрация как да компостираме с червеи и бактерии на двора или вкъщи, а на живо ще можете да видите каракачански овце и дългокосмести калоферски кози.

 

 

-          В Детския център са предвидени редица интересни занимания за най-малките: ателие за бижута от вълна, Дръм Съркъл за деца, оригами, работилница с природни материал, игра ‘’Открий съкровището’’, изработка на покълващи картички със семена и био-кофички за разсад от естествени материали.

 

-          На ЕКО пазара ще бъдат изложени демонстрационен кошер за наблюдаване на движението и поведението на пчелите, ръчно приготвени био храни, възглавници с пълнеж от просо и спелта, яйца от пъдпъдъци, отгледани в подножието на Узана, розова вода за пиене и козметика от рози.

 

-          В програмата на Презентационния център са включени премиера на филма ‘’Нигерия кърви петрол’’, дискусии ‘’Възможни промени в нормативната база за устойчиво ползване на общинските пасища, мери и ливади’’, ‘’Екосистемни услуги – оценка и картиране’’, ‘’Може ли образованието в училище да е образование, ако то не е глобално?’’ и др.

 

-          В Дзен центъра ще можете да приготвите храна с биологично чисти продукти и да се насладите на демонстрация на шоукукинг и ‘’V-кебапчета’’ или пресни зеленчуци, завити в розова хартия.

 

-          АРТ Ателиетата включват демонстрация на оцветени памучни и вълнени прежди, билколечение, работилница за кукли, уъркшоп керамика, замесване на тесто и общностно месене, изпичане в пещ и разиграване на ‘’Театър на трохите’’.

 

На събитието ще присъстват и популярни лица и политици - привърженици на екологично интелигентното мислене, сред които е и народният представител Томислав Дончев, който е родом от Габрово и всяка година демонстрира своето отговорно отношение към природата на УзанаПолянаФест.

УзанаПолянаФест 2013 се организира от Фондация „ТАЙМ – екопроекти”, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Фестивалът се осъществява с подкрепата и на Община Габрово.