Напук на колебливото време, УзанаПолянаФест 2014 бе истински празник на добрите зелени идеи от 18 до 20 юли в местността Узана край Габрово. Четвъртото издание на фестивала под наслов “Няма Аз без Ние” обедини хората, които се стремят към природосъобразен начин на живот и са загрижени за опазване на околната среда.

Летният дъжд и мъглата бяха приятно допълнение за посетителите, които приеха с охота предизвикателствата на Седемте фестивални локации – – ЕкоПазар, EкоАкадемия, АртАтелиета, ДетскиЦентър, ДзенЦентър, ТехноПарк и Презентационен център. Малки биопроизводители демонстрираха и почерпиха с продукцията си – мед, вино, сирене, кашкавал, натурални сокове и био карабийки. Креативни арт творци очароваха деца и възрастни с ръчно правените от тях бижута и аксесоари. Различни видове йога практики, курсове по източни бойни изкуства, сутрешна паневритмия и един завладяващ drum&dance circle обединиха всички желаещи да потърсят и намерят вътрешния си ритъм и да го синхронизират с този на природата. Посетителите научиха и за нови методи за отопляване и компостиране, а най-малките се устремиха към небето с разноцветни хвърчила и бяха щастливи да участват в йога и джаз за деца. Целодневните работилници учеха гостите на фестивала на разнообразни умения: от как се прави ръчно кашкавал или домашна юфка до как се изработват свещи и биоразградими кофички.

Презентационният център на УзанаПолянаФест 2014 бе с непрекъснати дискусии по важни теми: опазване на горите и пчелите, грижи за дивите животни, градско земеделие, нулеви отпадъци, смаляване на икономическия растеж. Експерти от неправителствения сектор, академици и практици въвлякоха посетителите в разговори за едни от най-актуалните въпроси що се отнася до екология и устойчиво развитие. Фестивалът “Свободата да бъдеш” също бе част от презентациите със свой панел и четири различни лектора, които разказаха повече за личностното развитие, приложната психология, модерните и древни учения за тялото и духа, алтернативните терапии и методиките за развитие и израстване.

Лятното зелено кино бе нов елемент към фестивала, с прожекции на филмите GLOBAL WARNING за супертайфуна Хайян във Филипините, 180° south за легендарното пътешествие на Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс към Патагония, както и с късометражни филми за горите и биофермерството.

Специални гости на тазгодишното издание на фестивала бяха Джон Мълроу от Университета на Илинойс и Филка Секулова от Свободния университет в Барселона. Джон Мълроу сподели в два дни своите виждания за връзката между културата ни и устойчивото развитие, както и даде напътствия именно в кои сфери следва да се фокусираме, за да бъдем културни пионери и да предизвикаме необходимата социална промяна. С примери от САЩ и България той вдъхнови аудиторията за действие. Филка Секулова говори за „Устойчиво развитие и екология в икономиката - тавтология или реалност?”, като представи свое изследване, което доказва, че материалните придобивки далеч не се равняват на човешко щастие.

Музикалните изпълнения на Венци Благоев Джазтет, Мерудия, БОНБОГ, Voxbox и Фънкараунд врзивиха узанската публика и изпълниха поляната с танци, песни и много жизнетворящо настроение Тази година фестивалът посрещна над 1700 посетители, 100 организации, фирми и творци на свободна практика като участници. Презентационният център се превърна в арена на 25 събития - лекции, семинари и дискусии. Повече от 30 български производители на мед, млечни продукти, българска био козметика, натурални продукти - вино, зеленчуци, лимец, тахан, нахут и други представиха своите продукти. Около 15 организации и фирми работещи в сферата на екологичното образование и опазването на околната среда запознаха посетителите със своята дейност. Дузина бутикови производители на здравословна храна и десетки творци на свободна практика проведоха своите ателиета въпреки колебливото време и накараха много деца и техните родители да се усмихнат. А палатковият лагер на фестивала тази година беше още по-населен с желаещи да нощуват под звездите…

Посетителите на УзанаПолянаФест 2014 несъмнено си дадоха сметка, че именно личната промяна води към по-глобална такава и си тръгнаха от сърцето на България с нови знания, умения и зелени идеи, които да преведат в действие... до догодина :)