С лятно кино и интригуващи филми УзанаПолянаФест 2014 ще предизвика социална промяна на 19 юли. Благодарение на партньорството ни с “На тъмно” (www.natamno.com) за първи път на Узанската поляна посетителите не само ще участват в зелените дискусии и множеството работилници, а и ще гледат серия от екологично ангажирани филми. Ще може да видите:

• GLOBAL WARNING или Глобална заплаха – документален филм на списание 8 (www.spisanie8.bg) за последиците от глобалното затопляне и от супертайфуна Хайян във Филипините с режисьори Ганета Сагова и Добрин Кашавелов

• 180° south (180south.com), в който режисьора Джеф Джонсън проследява легендарното пътешествие на Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс към Патагония – филмът е предоставен със съдействието на любимите на екстремните спортисти магазини Стената (www.stenata.com).

• Два късометражни филма на природозащитната организация WWF (www.wwf.bg): “Непознатите гори” и „Есетрите. Запази дунавското богатство.” „Непознатите гори” е първата продукция на организацията, показваща красотата, ценността и разнообразните функции на вековните гори в България, както и видовото разнообразие, което се среща само там. Зрителите ще бъдат впечатлени от прекрасните кадри на вековните дървета и най-вече от техните обитатели, които често попадат в обектива на камерата. „Есетрите. Запази дунавското богатство.“ е документален филм на WWF и продуцентска къща Свидас, който разказва за видовете дунавски есетри, оцелели от над 200 милиона години. Лентата е богата на подводни документални кадри, които привличат вниманието на зрители от всички възрасти. Филмът разяснява ценността на есетрите и сериозната нужда от опазването им.

• Четири късометражни филма на тема „Преработка във фермата и директни продажби”, представящи опита на Италия и Швейцария от Българска фондация “Биоразнообразие” (bbf.biodiversity.bg), част от проекта “Да свържем опазването на природата и развитието на селските райони”. Началните часове на всяка от прожекциите можете да видите тук